30 Kasım 2013 Cumartesi

AHMETLER KÖYÜ DİRENİŞİ- ANTALYA


Önce videosunu izleyin derim.

Ahmetler'deki HES direnişi kısa film oldu   (Gazeteci Yusuf Yavuz haber yaptı bu ziyaretimizi )

SUYUNU KORUMAK KUTSAL BİR DİRENİŞTİR

Toğrağını,suyunu korumak en kutsal direniştir.Bu nedenle Ahmetler Köyü'ne gidip onların yanında olmak istedim. Malesef Anadolu'daki tek HES mücadelesi bu  değil ama onu diğerlerinden ayıran bir hikayesi var.

Köylü ilk günden itibaren HES e karşı çıkıp tüm maddi tekliflere rağmen hayır dedikleri için şirketin özel güvenlik görevlileri tarafından saldırıya uğrayıp hastanelik oldular. Şiddet haberleri gündeme gelince haklı sesleri tüm memleketi sarmaya başladı.
Bu dayak  yetmezmiş gibi gece gündüz nöbet tuttukları çadırlarında üzerlerine ateş edilerek korkutulmak istendiler. Korktular mı? Tabi ki hayır.Çadırlarına birbirlerine daha sıkı sarıldılar.Hem de kızlı erkekli,çoluk çocukla senelerce bir varoluş, bir hak mücadelesine girdiler.Her geçen gün sayıları arttı.Kanyonda her doğan günde daha güçlü uyandılar. Bu birliktelik aralarındaki küslükleri bile yok etti:)
Köylülerle röportaj yaptık. Kamera karşısına geçen her köylü kendi hikayesini, mücadelesini anlatırken kameradan dolayı çok heyecenlandı ama gerçek şaşkınlık,heyecan ve gururu arka tarafta biz yaşadık.  Sahip oldukları doğa bilinci,birlikte mücadele edişleri ve hiç pes etmemeleri ve etmeyecek olmaları tüylerimi diken diken etti.
Bu köyde okuma oranı çok yüksek.Mustafa Koç un deyimiyle yapacak başka bir işimiz olmadığı için okuyoruz.2000 den fazla nufusu şehirde yaşasa da bir ayağımız burda ve kanyonun yok olmasına razı gelmeyiz der. Okuyan nüfusu hukukta,sosyal medyada,basında tüm marifetlerini kullanarak mücadeleye katkı sağladılar.
4 km uzunlukta kanyonun yok olması 10 dan fazla köyün hayatını etkilediği gibi ormanda yaşayan bitki ve hayvanları da etkileyecektir.Ama valiliğin hazırlattığı raporda tersini söylüyor. İlginç değil mi :) 'Benim valim' çalışıyor. Bu köyde doğmuş büyümüş Avukat Ramazan bey bize hukuk mücadelesini anlatırken yanımıza küçük yeğeni geldi.Babası bu da en küçük direnişçimiz dedi. 7 den 77 ye bütün köylü bu mücadelenin içinde.
Her yerden her kesimden tam destek alan köylü otobüslerle gelen destekcilerini kazanlarda pişirdikleri yemekleriyle teşekkür ediyor.Mücadelenin getirdiği haklı gurur ve başarıdan dolayı ateş başında sohbet ederken hepsinin yüzü gülüyor.Patlayan flaşlara,uzatılan mikrofonlara alışık olan köylüler her gelen konuğa güler yüzünü selamını eksik etmiyor. İnsanı bu kadar güzel yapan çevresini kaplayan o harika kanyon. Çünkü o havada kendini kötü hissetmek mümkün değil.

Bunun o kadar bilincindeler ki kendilerine vaad edilen hiçbir söze, paraya tenezzül etmemişler. Aralarının da bozulmasına izin vermeden mücadele eden Ahmetliler diğer direnişlere örnek olsun.Bu direniş bence şimdiden kazanılmıştır, ben de bunun müjdesini vereyim:)
Haklı bir mücadelenin kazanılması için formül açık; ısrarlı,örgütlü bir DİRENİŞ.
Ahmetler Köyü'nden direnen diğer direne köylülerimize  özellikle Kaz Dağları'na  bin selam olsun.


Kadınsız ne devrim olabilir ne de direniş.İlk günden itibaren çadırda en öndeler.








https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif



Kanyonda şirketin bıraktığı iş makınalarını korumak için devlet jandarma göndermiş. Köylüyü korumaya kimse gerek görmemiş!


Kanyona inebilmek için jandarmadan izin alıp 5 er gruplar halinde gidebilirsiniz.Çıkarken de hatıra pozunu unutmamak gerek.


TEŞEKKÜRLER
Beni kırmadan çekim için gelen arkadaşım Hakan TOSUN'a, lojistik ve her türlü rehber yardımıyla bize destek olan, yolda her tür pis boğaz taleplerime boyun eğen  kadim dostum Marine KOZOK'a teşekkür ederim.











Gazeteci Yusuf YAVUZ' un derlediklerinden;


Ahmetler'deki HES direnişi kısa film oldu   (Yusuf Yavuz haber yaptı bu ziyaretimizi )

Ahmetler, HES’lere karşı!
http://wp.me/p2AUHa-vd

Antalya'da köylülere HES kurşunu!
http://wp.me/p2AUHa-18g

300 Ahmetlerli HES nöbetinde!
Türkiye öğrenci evlerini tartışırken suları işgal edilen bu köyde kızlı erkekli direniş var!
http://wp.me/p2AUHa-1mj

Türkiye'nin suları neden tek bakanlığa bağlandı?
Köylüler yaşam için su nöbetinde, Bakan Eroğlu suyu tahsis etme derdinde...
http://wp.me/p2AUHa-1mJ

Köylülere silahla saldıran HES’çileri İçişleri mi koruyor?
Ahmetler’deki HES terörünü meclise taşıyan CHP’li Bulut, Bakan Güler’den bu soruya yanıt istedi
http://wp.me/p2AUHa-1n1

HES şirketi köylülere kurşun yağdırdı!
http://wp.me/p2AUHa-1nU

Ahmetler'deki HES terörüne suç duyurusu
http://wp.me/s2AUHa-ahmetler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BALI

Cennetten güzel bir parça ; Bali ❤🌺🌸🏵 Bali ye ilk geldiğim anda izlenim harikaydı. Korona için titiz kontrol, tertemi...